Allt om lax

Allt om lax

Laxen är en av våra mest populära fiskar och den är ett välkommet inslag på våra middagsbord både på vardagar och när det är fest.

Allt om lax

Laxens färger går i silver och mörk, ibland grå eller grönfärgad rygg. Buken är vit. laxen kan bli väldigt stor, ända upp till 150 cm långa och väga ända upp till 50 kilo. Det är dock inte så vanligt, utan de brukar vara lite mindre. I Sverige förekommer den i Vänern, Östersjön och Västerhavet. Laxens förekomst sträcker sig ända upp till Island, Brittiska öarna och ända söderut till Portugal samt ut i Karahavet öster om Novaja Zemlja. I vissa insjöar i USA och i nordöstra Nordamerikas hav, så den är väldigt utbredd. Det finns även Norsk, odlad lax som enligt forskare är nyttig och säker mat. Den norska laxen lever i kassar med gott om utrymme att röra sig. Kassarna skall endast placeras där det är god vattengenomströmning. Det är väldigt viktigt att nivåerna för temperatur, salt och syre är reglerade och kontrolleras regelbundet. I vilt tillstånd lever laxen av att äta annan fisk eftersom den är ett rovdjur. Fodret i kassarna är till största del gjord av vegetabiliska råvaror, men även lite rester från annan fiskproduktion. Fodret innehåller inga animaliska produkter från djur som lever på land. Vild fisk bland annat från Peru ingår också i kosten. Enligt livsmedelsverkets regler behöver inte den odlade laxen frysas innan den äts rå eller gravas. En del odlade laxar har bruna fläckar, men det är inget farligt utan beror på en muskelinflammation och påverkar inte smaken alls. Det tar längre tid för lax som är odlad att växa till sig. I vilt tillstånd i Norge tar det ungefär 3-3,5 år att växa till sig ordentligt. Den vilda laxen äter kräftdjur som innehåller ett ämne som heter astaxanthin och den odlade laxen får ett foder som har samma formel och detta ämne stärker laxens immunförsvar.

Lax är lyxig mat

det finns en myt om att man inte skall äta lax och fisk överhuvudtaget, men det är endast en myt! Fisk innehåller omega 3 och det minskar risken för hjärt och kärlsjukdomar. Det är även en myt att ammande och gravida kvinnor inte kan äta lax. Det är helt ofarligt. Däremot påverkar fisk och speciellt lax utvecklingen av nervsystemet hos barn och foster väldigt positivt så det är bara fördelar ju mer fisk man äter som gravid.

Lax är lyxig mat

Odlad lax får heller inte så mycket antibiotika som förr utan det är reducerat med 99 procent. Lax och även annan fet fisk som man har hemma i frysen skall ätas inom tre månader. Mager fisk står sig upp till tolv månader. Man skall aldrig frysa lax två gånger! Bakterietillväxten kan då ha satt fart. För 500 år sedan fiskade indianerna chumlax även kallad hundlax som gått upp för att leka i älvar längs både den kanadensiska och amerikanska kusten. På slutet när laxen lekt färdigt hade den blivit så mager att den bara passade som hundmat så därför kallades den hundlax. Det bästa är att äta vild lax anser både WWF och Naturskyddsföreningen och odlad lax skall ätas sparsamt och att lax bör betraktas som lyxmat.

 

Klemens