Allt om tonfisk

Allt om tonfisk

Allt om tonfisk

Tonfisk är egentligen inte bara en fiskart men är ett helt släkt, Thunnus. Det finns 2 underkategorier av tonfisk, den med blå fenan och den med gula fenan, uppdelad i flera arter. Ett snabbt simmande rovdjur, tonfisk kännetecknas av en tjock kropp och två nära åtskilda ryggfenor. Tunafish är saltvattensfisk som finnas över hela jorden men det föredrar varma eller tropiska vatten. En mörkblå rygg och silvervit undersida fungerar för att maskera tonfisken och hjälpa dem smyga sig på bytet. Köttet är rosa till mörkrött på grund av deras syrerika blodcirkulationssystem som gör att de kan hålla en kroppstemperatur över det omgivande havsvattnet. Vissa tonfiskarter har för vana att simma med delfiner, kanske som ett skydd mot hajattacker. Tyvärr är denna anledning till att delfiner ibland fångas och dödas av kommersiella tonfiskbitar i deras nät. Under de senaste decennierna har fiskerinäringen ändrat vissa av sina metoder för att göra tonfiskfiske mindre farligt för delfiner, men det är fortfarande inte riskfritt.

Fiske

Fiske

Fiske

Givetvis är djuphavsfiske för tonfisk med stång och rulle en favorit av sportfiskare. Förutom det är tonfisk en favorit bland kommersiellt fiske vilket har lett till överfiske. Kommersiellt fiske är för effektivt och lämnar för få fiskar för att upprätthålla tonfiskpopulationen över tiden. I själva verket listas vissa sorter av tonfisk som hotade arter. Den delfinsäker logotypen på paket med tonfisk är vilseledande. Dessutom fångar kommersiella fiskeflottor som använder nät ofta andra djur såsom havssköldpaddor och hajar. Det finns dock tonfiskfiske som specialiserar sig på fiske med fiskespö med en metrev istället för nät. Dessutom odlas tonfisk också i stora burar placerade i havet. De unga fiskarna placeras i burarna och matas tills de är tillräckligt stora för att skörda. Det uppfattas av en del som mer etisk eftersom det minskar risken för överfiske av den vilda tonfisken.

Populära maträtter

Både smaklig och näringsrik, tonfisk är en favorit i många kulturer. Samhällen som ligger nära till kustområde vanligtvis har fiskrätter som en del av köket och tonfisk är inget undantag. Från japansk sushi till Peruansk ceviche, är tonfisk en favorit i många matkulturer men det är särskilt vanligt i japansk matlagning. Varje år äter japanerna en fjärdedel av världens tonfångst. Naturligtvis är tonfisk en klassisk ingrediens i sushi. Katsuobushi är en raffinerad japansk maträtt gjort av torkad tonfisk som är rökt och jäst under några dagar. Carpaccio är en italiensk maträtt baserad på tunt skivat kött marinerat med citron eller vinäger, olivolja, salt och krossad peppar. Ofta krossas tonfisk köttet för att göra skivorna ännu tunnare.

Poke är en traditionell hawaiiansk maträtt tillverkad av tärnad rå tonfisk (eller bläckfisk) i kombination med sjögräs och malda nötter och smaksatt med salt. Andra vanliga kryddor för Poke inkluderar sesamolja, soja sås och grön lök. Kinilaw är en traditionell filippinsk fisksallad som ofta serveras som en förrätt. I Kinilaw rå fisk hackas och marineras sedan i vinäger och ett surhets medel som tamarind. Vanligtvis kryddas Kinilaw med chilipeppar, svartpeppar, lök och ingefära och sedan tillsätts fruktsaft eller kokosmjölk precis innan servering.  I Nordamerika är grillning av tonfiskbiffar den vanligaste matlagningsmetoden.

Klemens