Att fiska annat än fisk

Att fiska annat än fisk

När du tänker på fiske tänker du antagligen på ’det att fånga fisk’. Kanske på att sitta vid en brygga och meta stillsamt, kanske pilka efter öring genom isen eller flugfiska efter regnbåge. I den här artikeln hade jag tänkt att vi skulle flytta oss ett steg utanför det som traditionellt åsyftas när vi talar om fiske, och istället se på andra slags fiske – av annat än fisk. Hav och sjöar bjuder nämligen på mycket mer än bara fisk, och jag hoppas kunna inspirera dig till att prova på att fånga något annat – omväxling och variation förnöjer! Lyckas du med fångsten kan du dessutom dra upp riktiga delikatesser.

Att fiska annat än fisk

Hummer

Hummern är en dyr delikatess som står på menyn hos flera finare restauranger. Det är såklart inte helt fel att unna sig en talrik med hummer en utekväll någon gång då och då, men precis som med fisk är det ännu bättra att fånga och tillaga den själv. Få saker är lika goda och tillfredställande att förtära som egenfångad hummer! I svenska vatten hittar vi hummer både i delar av Öresund, Kattegatt och Skagerack, så bor du på västkusten har du goda möjligheter att prova på hummerfiske. Bor du i någon annan del av landet rekommenderar jag att ta en fiskesemester till västkusten. Då kan du slänga i hummertinor på morgonen, fiska under dagen och sedan plocka upp hummertinorna igen på kvällen. Då har du bra chans att både fånga hummer och fisk. Hummerns fortplantning är ganska invecklad. Humrarna parar sig på sommaren, men äggen blir då inte befruktade. Istället bär honan på säden tills nästa sommar – det är först då som äggen läggs och blir befruktade. Sedan dröjer det ytterligare ett år innan äggen kläcks. De nykläckta larverna flyter då omkring pelagiskt i vattnet ett antal veckor innan de påbörjar sitt liv som bottenvandrare. Sedan tar det även lång tid för hummerns att nå ätbar storlek. Att det tar så lång tid för hummern att bli fullvuxen påverkar såklart beståndet eftersom hummerägg och yngel är populär fiskföda. På grund av att honan bär på rommen under ett helt år är det heller inte tillåtet att fånga och ta upp honor som synligt bär på rom.Säsongen för hummerfiske startar den 20 september kl. 07:00 och pågår fram till den 30 april. Under den tiden är det fritt fram att fiska, men det finns en del regler att följa. Som tidigare nämnts är det inte tillåtet att plocka upp honor som bär på rom. Det är heller inte tillåtet att använda något annat än hummertinor till fisket. Det är alltså inte tillåtet att fånga hummer för hand eller med andra redskap. Sedan måste du själva både placera ut och plocka upp dina hummertinor – det är inte tillåtet att låta någon annan plocka upp dem.

 

Hummer

Om du vill vara säker på att alla regler följs kan du prova på att fiska hummer tillsammans med en guide. Annars är det bara är bege dig ut själv och prova lyckan! Ett avslutande tips är att hummern trivs som bäst på havsbotten med mycket medelstor sten och nära gärna klippavsatser. Placera därför gärna dina hummertinor på sådana platser!

 

Klemens