Att fiska eller inte fiska, del 2

Att fiska eller inte fiska, del 2

Välkomna tillbaka till den här andra del i artikelserien om att fiska eller inte fiska. Faktum är att fiske, som tidigare var en självklar del utav svenskt friluftsliv, numera granskas av moralmedvetna djuraktivister. Att fiska är inte längre en moralisk självklarhet. Fiskens smärta och lidande är nu för tiden en faktor som måste tas med i beräkningen. Och i den föregående artikeln diskuterade jag just fiskens föregivna lidande. Har vi verkligen rätt att åsamka en annan levande varelse smärta för vår egen underhållnings skull? I den här artikeln ska jag fortsätta och granska andra argument om fiskets vara eller icke vara. Det ska handla om avkoppling, tradition och natur.

Att fiska eller inte fiska, del 2

Avkoppling

Ett vanligt argument för att fiska är att det är ett bra sätt att koppla av. I dag är många människor stressande i vardagslivet, och alla behöver hitta ett bra sätt att slappna av. Avkoppling blir bara viktigare och viktigare i dagens samhälle, och många ser fiske som sitt bästa sätt att bli kvitt all stress. När de åker ut och fiskar får de en chans till avslappning, lugn och ro. Och det är bra. Alla måste hitta sitt sätt att slappna av. Men det finns andra sätt. Det kan till exempel vara minst lika avkopplande att åka ut i naturen, gärna till samma plats som du vanligtvis fiskar på, men istället för fiskespö så tar du med dig en bra bok. Att koppla av genom att sitta vid en sjö och läsa böcker kanske fungerar lika bra som att fiska? Det kan åtminstone vara värt ett försök.

Avkoppling

Tradition

För många är fiske ett slags tradition. De fiskade med sina föräldrar, som fiskade med sina, som i sin tur fiskade med sina föräldrar, och så vidare. Fiske är för många mer än bara fiske, det är ett trevligt barndomsminne som man gärna vill återuppleva tillsammans med sina egna barn. Därför tar man också dem ut på fisketur. Man blir så klart väldigt stolt av att se sin son eller dotter dra upp sin första egna firre. Men varför ska man lära sina barn att det är okej att skada djur? Det är en tradition som härstammar från en tid då vi behövde fiska för att få mat, då vi åt fisken för att mätta hungriga magar. Så är det inte i dag – idag fiskar vi för nöjes skull. Och tyvärr, men förr eller senare är det dags att bryta även trevliga traditioner.

Tradition

Natur

Fiske är ett härligt sätt att komma ut i naturen. Att gå upp tidigt på morgonen, sticka till havet eller sjön före soluppgången och njuta av den tysta, fridfulla och harmoniska naturen. Frisk luft, fågelsång och fiske. Då känner man sig som ett med naturen. Det finns nog inget bättre sätt att rensa själen. Naturen är till för att avnjutas. Men varför ska den som strävar efter att vara ett med naturen fiska? På vilket sätt är det harmoniskt att fånga och eventuellt döda en del av den natur som du älskar? Du behöver inte fiska för att ge dig ut och njuta av naturen, kanske kommer du att känna ett ännu starkare band till naturen om du lämnar fiskespöt hemma?

 

Klemens