Fiska i Världen

Fiska i Världen

Om man vill kombinera en fantastisk vy, med att fiska och upptäcka nya platser är det flera ställen i världen som man bör uppsöka. Att åka med sina vänner eller familj på en fiskeresa är väldigt populärt och någonting som människor världen över utför årligen. Att fiska är ett avkopplande sätt att spendera tid med människor man tycker om. Men dessutom är det en väldigt uppskattad form av avkoppling som gör att man kan stressa av från sina vardagsbekymmer och bara fokusera på nuet. Det är helt enkelt inte mycket som slår en fisketur till havs eller sjöss där man kan ta vardagen i sin egna takt och följa med strömmarna för att upptäcka nya platser.


Fiska i Världen

Fantastiska vyer och landskap

Det är flera platser runt om i världen som människor strömmar till för att kombinera fiske med ett fantastiskt landskap. Svenska folket är väldigt bortskämda med fantastiska fiskemöjligheter på antingen hemmaplan eller omkringliggande länder som Danmark eller Norge. Inför dessa resor kan det vara nyttigt framförallt som nybörjare att gå på någon praktisk kurs i teknik, flugfiske eller regler och lagar som gäller inom fiske. En uppskattad fiskeresa som är väldigt populär är att åka till River Spey i Skottland. Här väntar ett spännande fiskeäventyr med en fantastisk omkringliggande natur och ett porlande vattendrag där man kan fånga till exempel lax eller öring. Denna upplevelse är också väldigt populär att boka som en paketresa hos flera resebolag. Då ingår mat och övernattning och i vissa fall kan man även boka en guidad vistelse med någon som bor i området. Om man inte är någon erfaren fiskare är detta verkligen att föredra då man kan få hjälp med att välja rätt fluga, drag eller fiskespö för att få en bättre upplevelse och en större fångst.  Oavsett om man är en van fiskare eller nybörjare ska man alltid läsa på om områdets skyddslagar vad gäller fiske. Detta för att skydda ekosystemet och dess fridlysta arter. Denna information kan alltid hittas i turist kataloger men också på mer etablerade hemsidor som till exempel skyddsorganisationer som WWF. Det är viktigt att man inte fiskar på platser som man inte vet att man har behörig på och att man använder rätt utrustning som är anpassad för det område man fiskar i.

Vad man ska ha i åtanke inför sin fiskeresa

Vad man ska ha i åtanke inför sin fiskeresa

Flera av jordens fiskarter är under hot  att överfiskas. För att skydda ekosystemet har man därför markerat alla jordens ätbara fiskarter i tre olika kategorier. Grönmarkerad fisk är okey att fiska då den inte är under något hot, gulmarkerad fisk bör undvikas och rödmarkerad fisk ska man helt avstå från att fiska eller köpa i affärer. Som fiskare är det därför viktigt att man innan sin fiskeresa har dessa markeringar i åtanke för att man ska kunna planera sin resa bättre och besöka en plats som man faktiskt har rättighet att fiska på.  Det är viktigt att vi skyddar alla fiskarter för att bidra till ett bättre ekosystem och en bättre miljö. Den vattenklädda delen av världen är lika viktig att ta hand om som resten av jorden.

Klemens