Fiskar och fiskerekord, del 1

Fiskar och fiskerekord, del 1

För att lyckas med fisket krävs att man känner till vattnen fiskar i, men det är även en fördel om man har god kännedom om den fisk som man är på jakt efter. Och får du upp en riktig baddare kan det vara bra om du känner till vad fiskerekordet för arten ligger på. I den här artikelserien kommer jag därför att behandla just detta. Jag kommer att presentera ett flertal av de vanligaste fiskarna vi har här hemma i svenska vatten – hur de ser ut, var de finns, hur man fångar dem samt hur stora exemplar som tidigare har dragits upp inom Sveriges gränser!

Abborre

En av mina absoluta favoritfiskar är abborren. Det var den första fisken som jag själv fångade som barn (liksom många andra), och det ger mig alltid en känsla av nostalgi när jag ser en abborre på andra sidan linan. Abborren blir vanligtvis mellan 20 och 40 cm, även om den ibland kan bli uppemot 60 cm lång. Honan blir vanligtvis större och kan väga över 3 kg. I vissa sjöar där det inte finns så mycket näring eller större rovfiskar som hotar abborren kan den bli betydligt mindre, då endast cirka 10 cm. Då går fisken istället samman och bildar större stim. Den här formen kallas tusenbröder. Abborren har ett väldigt vackert och karaktäristiskt utseende med sin gul-gröna bakgrund med mörka ränder över och rödfärgade fenor.

Abborre

Namnet har fisken fått på grund av sitt taggiga yttre. Abborren hette nämligen aghborre, där förledet agh betyder ungefär ’spetsigt’, och efterledet borre betyder ’taggig’. Ett passande namn på abborren eftersom man måste hantera den försiktigt för att inte göra sig illa på de taggförsedda fenorna. Abborren nappar på det mesta som den får plats med i munnen och de flesta metoder fungerar därför för abborrfiske. En favorit för mig är dock att meta abborre med metspö direkt från bryggan en sommarkväll. Fiskerekordet för abborre innehas av Gary Wickins som fångade en fisk på hela 51 cm och 3,15 kg vid Hällers myr utanför Lysekil år 1985. På samma plats har även abborrar på 2,76 och 2,47 kg fångats – samtliga på 80-talet. Annars är Hossmoån känt för sina stora abborrar, och här har flera exemplar över 2 kg fångats genom åren, bland annat en bjässe på 3,01 kg år 2016.

Berggylta

Berggyltan har vuxit i popularitet bland sportfiskare den senaste tiden och är en av mina egna favoriter. Den står ofta på botten längs med klipporna i Bohusläns skärgård, och kämpar på riktigt rejält efter hugget. Den nappar dessutom bäst under sommarhalvåret, så soliga sommardagar är perfekta att guppa runt och bottenmeta bland klipporna.

Berggylta

Berggyltan liknar nästan en tropisk akvariefisk i jätteformat. Dess spräckliga fjäll skiftar beroende på omgivningen mellan nyanser av blått, rött, gult och grönt. Berggyltans vackra utseende gör den verkligen till en speciell fångst. Den 26 juni 2016 slog Martin Karlsson ett 41 år gammalt rekord då han drog upp en berggylta på 2,32 kg och 49 cm i Gullmarsfjorden. Fisken togs med bottenmete på 10 meters djup en mulen dag med räka som agn. I nästa del av artikelserien kommer vi att titta närmare på laxen och braxen.

Klemens