Fiskar och fiskerekord, del 3

Fiskar och fiskerekord, del 3

Det har blivit dags för den tredje och avslutande delen av artikelserien om fiskar och fiskerekord. I de två första delarna har jag skrivit om abborre, berggylta, laxfiskar och braxen. Den här artikeln ska istället handla om gädda och gös – två mäktiga rovfiskar i svenska vatten.

Gädda

Det är helt klart något speciellt med gädda. Att fånga ”gammelgäddan” är ett mål för de flesta sportfiskare och kampen mot en riktigt stor gädda som har nappat på kroken är något utöver det vanliga. Sällan blir man lika pirrig och känner hur adrenalinet fyller varenda del av kroppen. Men ibland kan det ta ett tag innan man ens fattar att man har fått napp. Flera gånger när jag fått gädda på kroken har jag trott att det varit bottennapp och varit rädd för att veva in alltför häftigt – tills gäddan sätter fart. Dess kraftfulla, explosiva sprinter varvade med lugnare viloperioder gör kampen mångsidig och exalterande. Har du tur så gör gäddan ibland även rejäla hopp över vattenytan. Jag själv har väldigt svårt att avgöra ungefär vilken vikt den gädda som sitter på kroken faktisk har, vilket gör det väldigt spännande när fisken början komma upp ur djupet och närma sig båten så att man kan se hur stor den faktiskt är.

Gädda

Gäddan är vanlig och förekommer i de flesta större vattendrag i norra Europa, Nordamerika och Asien. I Sverige finns den i nästan hela landet, med undantag för de allra nordligaste delarna. Gäddan är som sagt en rovfisk och livnär sig alltså huvudsakligen på annan fisk – även andra, mindre gäddor. Endast som yngel lever de på insektslarver. Faktum är att det är viktigt att släppa tillbaka stora gäddor eftersom de äter upp mindre gäddor. Utan de storvuxna gäddorna skulle gäddpopulationen bli alltför stor och då hota beståndet av andra arter. För att fånga gädda är det alltså drag som imiterar fiskar som gäller. Men man ska komma ihåg att gäddan är en smart fisk som lär sig av sina tidigare misstag. Ibland kan man därför behöva prova flera olika drag tills man hittar ett som gäddan i just din sjö finner intressant. Det officiella svenska gäddrekordet ligger för närvarande på 21,07 kg. En gädda som fångades i Vättern av Fredrik Johansson. Det finns dock god potential att slå detta rekord. I Sverige har nämligen flera större gäddor fångats under åren, men diskvalificerats i efterhand, 1998, på grund av osäkra mätmetoder. Angående världsrekordet för gädda ges flera olika bud, bland annat om en gädda på 41,14 kg fångad på Irland 1862, och flera tyska storgäddor runt 25 kg.

Gös

En annan jägare i tungviktsklassen är gösen, som kan bli uppemot 20 kg. Det svenska rekordet stannar dock på 12,53 kg – vilket förstås är en gigantisk fisk. Denna gös fångades av Leif Ivarsson i St. Nätaren i Småland. Även gösens föda består av annan fisk, huvudsakligen mört, braxen och siklöja, men även abborrar och unga gäddor kan slinka ner, använd därför gärna ett drag som liknar en mindre braxen eller mört. Gösen är en mycket god matfisk och fångsten slängs med fördel på grillen.

Klemens