Fiskarens smultronställen, del 1

Fiskarens smultronställen, del 1

En stor del av fiske är att komma ut, uppleva naturen och hitta nya vackra platser att fiska på – fiske handlar till stor del om en naturupplevelse, att komma bort från stadslivets buller, avgaser och stress, och att få en chans att andas frisk luft och släppa allt som inte är här och nu. Men fiske handlar dessutom om att hitta den perfekta platsen där drömfångsten väntar. Därför kommer jag i den här artikelserien att gå igenom några av de bästa fiskeställena, både i Sverige och utomlands. Serien består av tre delar, varav de två första fokuserar på svenska fiskevatten; den första på saltvatten och den andra på sötvatten. I den tredje och sista delen kikar vi närmare på några populära fiskeresmål utomlands, bland annat Costa Rica.

Fiskarens smultronställen, del 1

Västerviks skärgård

Sverige är lyckligt lottade med en lång kuststräcka runt ungefär halva landet, och det går såklart bra att fiska överallt längs denna sträcka, men några platser är helt klart mer populära än andra. En sådan plats är skärgården utanför Västervik. Västervik ligger på östkusten, ungefär mitt emellan Stockholm och Kalmar och om du besöker staden för ett fiskeäventyr rekommenderas boende på antingen Lysingsbadet eller Gränsö slott. På det sistnämnda kan du koppla av med spabehandlingar och lyx när du inte är ute och fiskar. Västervik erbjuder stor variation för fisket eftersom området har många olika sorters vatten. Det gör att upplevelsen här aldrig blir tråkig, eftersom du kan variera dig varje dag – ena dagen metar du i kristallklart vatten från en brygga, nästa dag kastar du från en klippa i grumliga vatten, och följande dag kanske du hyr en båt och beger dig ut på djupare vatten. På vintern kan du pimpla på dagen, för att sedan gå in och värma dig med jacuzzi och bastu.

Makrillfiske på västkusten

En av årets fiskehöjdpunkter är när jag brukar bege mig till skärgården utanför Grebbestad eller Lysekil för en veckas makrillfiske. Makrillen kommer ofta till västkusten i maj för att festa på småsill och fortplanta sig – ofta kommer dock inte de största stimmen förrän en bit in i juni, och ibland så sent som vid midsommar. Fisken stannar sedan fram till slutet av sommaren eller början av hösten, då den åter simmar ut till Atlanten och Nordsjön.

Makrillfiske på västkusten

Att hitta ett makrillstim och dra upp 30–40 fiskar på ett par minuter ger en häftig kick. Men även jakten efter stimmen är väldigt speciellt för mig. Jag kommer aldrig tröttna på att sitta och guppa runt i båten en tidig morgon och se soluppgången på västkusten. Om du är sugen att åka till västkusten och prova på makrillfiske kan jag rekommendera att boka in sig på en guidad fisketur. Då får du följa med ut på en fiskebåt med en guide som känner till vattnen väl och vet var stimmen ofta står. Har du möjlighet går det såklart även bra att hyra en egen båt och bege dig ut ensam. Letar du efter avkoppling är det kanske att föredra – då kan du bara guppa runt och slappna av i väntan på napp. I nästa del av den här artikelserien ser vi närmare på några populära ställen för sötvattenfiske, bland annat abborrfiske i Hossmoån och laxfiske i Mörrumsån.

 

 

Klemens

Lämna ditt meddelande