Fiskarens smultronställen, del 2

Fiskarens smultronställen, del 2

I den här artikelserien presenterar jag ett flertal populära fiskeställen som erbjuder någonting utöver det vanliga – antingen en miljö som sticker ut eller fiskevatten med chans till extra fin fångst. I den första delen besökte vi Västkustens skärgård och Västervik – i den här delen ska vi istället se närmare på platser för riktigt bra sötvattenfiske inom Sveriges gränser. Havsfiske i all ära, men var kan man egentligen dra upp den riktiga gammelgäddan?

Fiskarens smultronställen, del 2

Sveriges bästa sötvattenfiske

Om du är på jakt efter storfångsten, den där gäddan i tungviktsklassen, så är Löddeån (eller Kävlingeån) ett bra alternativ. Ån rinner från Vombsjön i sydvästra Skåne ut i havet i Lommabukten. Ån var rätt ordentligt förorenad under förra århundradets mitt, men utvecklades därefter till ett mecka för gäddfiske. Här har en mängd stora gäddor över 20 kilo fångats genom åren, bland annat den gädda på 21,45 kilon som togs med spinnfiske den 28 januari 1989. Även Vättern är känd för sina stora gäddor och senast 2016 fångades här en gädda 21,07 kilo av Fredrik Johansson, vilket är nuvarande officiellt svenskt sportfiskerekord. Letar du istället efter riktigt bra abborrfiske är Hossmoån (eller Ljungbyån) kanske något för dig. Ån rinner 62 kilometer genom östra Småland och mynnar slutligen ut i Kalmarsund. Här finns möjlighet att fånga en rad olika arter, såsom havsöring, gädda, braxen och regnbåge, men det är framför allt åns stora abborrar som gjort den känd. Genom åren har en mängd abborrar över 2 kilo fångats här, och en som till och med vägde över 3 kilo nappade på jigg den 19 maj 2016. Här finns alltså goda chanser att dra upp riktigt fina abborrar.

Sveriges bästa sötvattenfiske

En annan känd fiskeplats i Sverige är Mörrum. Hit kommer tiotusentals sportfiskare varje år i jakten på lax och öring. Mörrumsån betraktas nämligen vanligtvis som landets bästa plats för laxfiske. Här finns lax och öring både i stort antal och med stora exemplar – de tre största som fångats här har vägt in på 24,6, 24,0, respektive 23,9 kilo. Bäst fiske i Mörrum hittar du i åns nedre lopp eller i någon av de naturliga pooler där laxen samlas. Som en bonus finns här även stor gös, gädda och abborre. Att besöka Mörrum är verkligen något som alla fiskeentusiaster borde göra någon gång i livet. Slutligen ska jag presentera något för den som letar efter en utmaning. I Västerbotten ligger nämligen Ekopark Käringberget genom vilken Lögdeälven rinner. Naturen är slående vacker med täta skogar, myrar, berg och dalar, och hit strömmar turister enbart för själva naturupplevelsen. Att komma ned till Lögdeälven och hitta ett bra ställa att fiske på är lite knepigt, men väl värt besväret. Här är vackert, lugnt och stillsamt – och fisket är bra. Främst vad gäller lax och öring, och Sveaskog har gjort flera insatser och planterat ut fisk i vattnen. Ett tips är att ta med sig tält och utrustning och campa i området. I den tredje och avslutande delen av den här artikelserien ska vi bege oss ut i världen och se närmare på några platser för den ressugne. Vi tar oss bland annat till Costa Rica och mer exotiska fångster än gädda och abborre!

Klemens