Fiskarens smultronställen, del 3

Fiskarens smultronställen, del 3

I de första två delarna av den här artikelserien har vi uppehållit oss inom Sveriges gränser, men nu har det blivit dags för oss att bege oss ut i världen och besöka några alldeles makalösa paradis runt om i världen för alla fiskeentusiaster. Först tar vi oss västerut till vårt kära grannland Norge – mer exotiskt än vad man kanske tror – och sedan ställer vi siktet söderut och reser till Portugal och Costa Rica.

Lofoten, Norge

Hela Norge är känt för sitt fantastiska fiske av torsk och sej, men Lofoten är något alldeles extra. Kustlandskapet i Norge behöver egentligen ingen ingående presentation. De höga bergen som störtar ner i kristallklara, smaragdgröna fjordar är världsberömda och turister vallfärdar hit för att uppleva den fantastiska naturen. Vattnet här värms upp av Golfströmmen, vilket gör att djurlivet frodas och torsken växer sig väldigt stor, vissa exemplar uppemot 30 kilo. Har man tur och hittar ett stim kan man nästan få napp på varje kast, men även om man har otur och inte fångar någonting alls går man iland nöjd – bara känslan av att vara ute här är egentligen tillräcklig. Dessutom har du en bra chans att få se havsörn, flera olika sorters valar, och späckhuggare under vinterhalvåret, vilket jag själv har haft lyckan att uppleva.

Lofoten, Norge

Azorerna, Portugal

Azorerna är en ögrupp som tillhör Portugal. Ögruppen ligger i Atlanten cirka 150 mil utanför Portugals kust. Även hit kan man åka på semester och snorkla, dyka eller bara sola, även om man inte är intresserad av fiske. Men för mig är det fisket som gör Azorerna till något speciellt. Här finns bland annat svärdfisk, vit marlin, blå marlin och tonfisk i stort antal. Trollingfiske efter dessa fiskarter här är definitivt bland det bästa i världen. Här är det lämpligt att följa med ut på någon av de guidade fisketurer som arrangeras. Dessa brukar åka ut tidigt på morgonen och komma tillbaka till hamn under tidig kväll. Fisket är vanligtvis som bäst under perioden juli till september, så vill du maximera dina chanser till fin fångst kan det vara lämpligt att åka under denna period.

Azorerna, Portugal

 

Costa Rica

Costa Rica ligger mellan Panama och Nicaragua på det centralamerikanska näset, och har kust mot både Karibiska havet i öst och Stilla havet i väst. Hit går många olika fiskeresor och målet med dessa är djuphavsfiske efter olika sorters marlin, segelfisk, tonfisk och Dorado. Fisket är fantastiskt året runt och med hjälpsamma guider är du nästan garanterad fin fångst. Eftersom resan till Costa Rica är lång är det kanske en bra idé att stanna ett tag och kombinera fiskeresa med solsemester. Vissa dagar är det skönt att bara ligga på stranden, äta god mat och ta det lugnt. Jag hoppas att du har uppskattat den här artikelserien och förhoppningsvis fått lite ny inspiration. Fisket är både avkopplande samtidigt som det ger en rejäl adrenalinkick när det drar i linan, men för mig handlar fiske även till stor del om att komma ut och upptäcka nya platser och miljöer. Tack vare fisket har jag fått se så mycket mer av båda Sverige och resten av världen än vad jag annars hade gjort.

Costa Rica

Klemens