Fiske från kanot

Fiske från kanot

Det är något alldeles speciellt med att fiske från en kanot. Du kan glida runt och njuta av naturens tysta stillhet, samtidigt som du med spänning väntar på att gammelgäddan ska hugga. Alla som älskar fiske borde definitivt testa att fiska från kanot – det är en helt annan upplevelse än att fiska från bryggan, stranden eller från någon annan sorts båt. Nu för tiden kan även den som inte äger en egen kanot testa på kanotfiske, det finns nämligen en mängd olika ställen som hyr ut kanoter. Och det är inte speciellt dyrt. För en heldag med fiske ute på sjön är det helt klart något som jag rekommenderar. Mitt tips är att gå upp riktigt tidigt och glida ut med kanoten i soluppgången – inte nog med att det är otroligt vackert att se solen sträcka sig upp över horisonten ute från sjön, det är dessutom nu som fisken nappar som bäst.

Fiske från kanot

Njut av naturen

Få saker är så rofyllda som att paddla kanot (eller kajak). Det är en perfekt aktivitet i sig själv, med eller utan fiske. Men med fiske höjs upplevelsen ytterligare en nivå. Med en kanot kan du glida fram och fiska utan att störa naturen, och du kommer närmare de hemligheter som naturen döljer. Det är inte ovanligt att man ser älg, eller andra djur som kommer ner till sjön. Med en kanot blir du ett med naturen och du kan lämna vardagens stressade tillvaro bakom dig.

Hitta fisken

Om du fiskar från stranden eller från en brygga så är du relativt låst. Om fisken inte är där och inte nappar så har du endast begränsade möjligheter att flytta på dig till bättre lägen. Om du tror att fisken står utanför vassen så kan det dessutom vara vanskligt att kasta ut, och sedan veva tillbaka genom vassens täta snår. Om du fiskar från kanot så löses alla dessa bekymmer.

Hitta fisken

Du kan enkelt transportera dig runt på sjön och hitta de ställen som fisken befinner sig på. Paddla till utkanten av små viken, lägg dig intill klippkanter som störtar djupt ner i sjön eller smyg dig upp på gäddorna som lurar i vassen. Med en kanot kommer du åt dem utifrån. Med en kanot är du fri och du kan fiska mer aktivt än från land. Men utan att störa naturen. Även med en annan båt kan du ju flytta dig runt på sjön, men det är inte alls samma sak. Försök smyga dig på gammelgäddan med en motorbåt om du kan.

Säkerhet

Som alltid när man befinner sig i en båt så måste man tänka lite extra på säkerheten. Jag vet att det kan kännas lockande att lämna flytvästen hemma, eller att ta av sig den när du guppar runt ute på sjön och solens varma strålar hettar mot kroppen. Men helt plötsligt nappar det, och då är kan även olyckan vara framme. När fisken hugger fylls man av adrenalin och det uppstår inte sällan en smått kaotisk stämning ombord. Alla är ivriga, vill hjälpa till och se fisken. Det är också lätt hänt att man snubblar eller att kanoten tippar över när man upphetsat rör sig runt i kanoten. Därför är det alltid viktigt att ta det lugnt, röra sig försiktigt och alltid ha på sig sin flytväst.

 

Säkerhet

Klemens