Fiskeerfarenheter – Min uppväxt

Fiskeerfarenheter – Min uppväxt

En av mina större passioner jag har här i livet, utöver familjen är att fiska, men jag är långt ifrån någon professionell fiskare, utan ser det mer som en hobby än något annat och framför allt något som jag kan göra tillsammans med min son, vilket då ger oss lite far och son tid, något man verkligen bör värdesätta högt.

Fiskeerfarenheter – Min uppväxt

Men det är en tuff balansgång mellan allt i det vardagliga livet, mellan jobb och familj, samt att inte heller tumma på den betydelsefulla familjetid som man har på helgerna. Det är också därför som jag inte kan komma ut så mycket som jag kanske skulle önska, men så fort tillfället ges, tar jag chansen att komma ut, vare sig om jag åker ut ensam med båten eller om sonen följer med. Då jag vuxit upp i en hamnstad strax söder om Stockholm, så är jag mer eller mindre uppvuxen på vattnet och då kommit kontakt med mängder av olika saker som utförs på eller kring vatten, så som vattenskidor, paddla kajak, fiska, vindsurfing och annat smått och gått. Dessutom har jag också haft möjligheten att utforska vår vackra skärgård, något som i sig är ett privilegium i mina ögon och något som alla bör göra när de får chansen. Det finns inte mycket som slår vår vackra skärgård under sommarmånaderna!

Rikt fiskevatten utanför dörren

Uppvuxen på en plats som denna har också gjort en väldigt bortskämd med inte bara gott om fisk utan också ett stort utbud av olika typer av fiskar, från lax, öring till gös, flundra, torsk och mängder av andra goda fiskar. Av den simpla anledningen består ens föda idag av till stora delar mat från havet. Det finns inget bättre än att tillaga en färsk fisk man fångat bara några timmar innan. Bland mina favoriter att få på kroken och tillaga måste jag säga att gös ligger uppe i toppen, en gös med hummersås, det riktigt smälter i munnen när jag tänker på det. En annan fisk som också finns i överflöd här är strömming, och det brukar inte krävas allt för lång tid på vattnet innan vi har rykt upp den mängd som vi behöver till middagen men också till vänner och bekanta som ”beställt” färsk strömmining från mig och sonen. Det enda problemet som jag ser idag, jämfört med min ungdom är att alla dessa miljöförändringar har en inverkan på våra fiskevatten och vår förmåga att överfiska vissa vatten. Det nappar inte alls lika mycket idag som det gjorde för 20 år sedan och vissa fisksorter får man numera väldigt sällan på kroken idag. Förr kunde man med lätthet åka ut, lägga nät och få ett par riktigt fina torskar i nätet. Idag får man vara mer eller mindre glad om så är fallet.

Visst, det finns självfallet fisk kvar i våra farvatten, men långt ifrån lika lätt som det var tidigare. Å andra sidan kan man också se detta som en del av charmen, att man nu verkligen får använda sig av all den kunskap och erfarenhet man samlat på sig genom åren och sätta denna på prov i jakten på att lyckas hitta rätt på det man söker. Jakten är ju trots allt en del av sporten, att bara kasta i en krok och håva upp fisk efter fisk är ju ingen sport och det kallas inte för sportfiske för ingenting.

Klemens