Fiskemetoder

Fiskemetoder

Det finns en hel del sätt att fånga fisk. Man kan använda en lina med krok, som är vanligt inom modernt sportfiske, men även nät, pilbåge eller dyka med harpun. I den här artikeln ska jag presentera några olika fiskemetoder. Jag tänkte både gå igenom några vanliga metoder, och kika närmare på några mer annorlunda sätt att fiska på.

Fiskemetoder

Populära metoder

Det går inte att skriva om fiskemetoder utan nämna klassikerna metning. Att meta är enastående populärt – och det är enkelt att förstå varför. För det första är det så enkelt; allt du behöver är egentligen lite lina, en krok och ett bete. Som bete kan man köpa maggots, men det går även bra att gräva egen mask eller plocka fram lite bröd ur skafferiet. Har du dessa saker kan du sätta dig och börja fiska. Vanligtvis rekommenderas såklart även spö, flöte och sänke, men för en sommarkväll på bryggan är det egentligen inget måste. För det andra är metning kanske den mest avkopplande formen av fiske. Oavsett om jag får napp eller inte älskar jag att sitta och meta och bara slappna av i stunden.

Populära metoder

En annan populär fiskemetod är flugfiske. Flugfiske kan vara ganska komplicerat och är inte helt enkelt för nybörjaren att bemästra, därför kan det vara väl investerade pengar att ta en lektion av någon duktig flugfiskeinstruktör. Eftersom flugan (betet) i princip inte väger någonting vid flugfiske gäller det att få in en viss teknik där linan används som vikt för att få ut betet i vattnet. Sedan gäller det att med bra precision placera flugan nära en fisk, helst precis framför, och en aning uppströms i rinnande vatten. Det finns ett flertal olika sorters flugor som man kan använda sig av, bland annat torrflugor som ska efterlikna insekter på vattenytan, våtflugor som sjunker en bit under ytan, eller popper som liknar en liten fluga. Poppern dras sedan längs ytan.

Annorlunda fiskemetoder

Annorlunda fiskemetoder

Att fiska med harpun är inte tillåtet i Sverige men vill man pröva på räcker det att åka till något av de andra nordiska länderna och skaffa ett särskilt tillstånd. Vill man ha varmare vatten är harpunfiske även populärt på sydligare breddgrader. Själva fisket går helt enkelt till så att du fridyker ner i vattnet med ett harpungevär, letar upp lämplig fisk och skjuter den med harpunen. Sedan återvänder du till ytan med din fångst. I dag finns kraftfulla, moderna harpungevär som drivs av antingen gummiband, gas eller fjäder, och för att äga ett sådant i Sverige krävs förvaringslicens och vapenskåp. I Sverige är det som sagt olagligt att fiska med geväret, och du kan endast använda det till prickskytte.

Fiske med pilbåge i jakt efter föda är en gammal tradition i flera länder, men har även blivit populärt inom modernt sportfiske. Numera finns till och med specialbyggda pilbågar där pilen sitter fast i en lina med rulle, så att fångsten enkelt kan vevas in. Ett spännande sätt att fiska? Ja, men det ska även tilläggas att fiske såväl med pilbåge som med harpun självklart dödar fisken och därför inte lämpar sig för sportfiske i större skala eller för den som vill släppa tillbaka sin fångst. Fånga gärna din middag med dessa metoder, men använd gärna andra metoder till sportfisket.

 

Klemens