Norge – där torsk är Gud

Norge – där torsk är Gud

Att fiske i Norge, och då framförallt Nordnorge, är ett sätt att omfamna den lokala livsstilen. Massor med sjöar och floder och en omfattande kustlinje innebär enastående möjligheter att fånga drömfångsten. I Norge väljer många att bo på landsbyggden och helst nära en fjord eller annat vatten, det har alltid varit en del av kulturen att blo vid vattnet och att fiska.

Norge - där torsk är Gud

Med fiske som passion

Norrmän är passionerade kring sin fisk och oavsett vad man pratar om så har det en tendens att glida in på fiske. Pratar man böcker så nog lyckas de hitta en bok om fiske att berätta om, är diskussionsämnet film så kommer du nästan garanterat få höra om Hajen eller annan fisk-relaterad story. Ja till och med när det handlar om vilken favoritmat de har (allt från lax till val) så kommer du att märka att allt har förbindelse med fisk. Och att som utlänning få komma och uppleva denna passion är helt otrolig. Det är så äkta och deras entusiasm smittar av sig.

Det faktum att de flesta delar av landet är bebodda och i stor utsträckning tillgängligt öppnar en mängd möjligheter till fiskeupplevelser i Norge, det handlar då både om sötvatten och djuphavsfiske. I inlandet, till exempel i Gjøvik och Hemsedal, hittar du några av de bästa platserna för sötvattenfiske i allmänhet och speciellt flugfiske. Tusentals floder, sjöar och strömmar väntar på att utforskas för vildöring, lax, kolja, flundra, makrill, havskatt, gädda och fjällröding för att nämna några populära arter att fiska. Dessutom kan du hitta enorma krabbor och andra skadjur som är helt fantastiskt goda att bara koka och sedan servera till bröd med smör som smälter över det fortfarande varma, nykokta skaldjuret.

Fantastisk kustlinje

Gillar du en vild, robust och i stort sett oförstörd kust så kommer det finnas stora chanser för dig att hitta drömfångsten. Tack vare det kalla, klara vattnet och ett starkt fokus på hållbarhet har de norska haven rikliga bestånd av många fiskar och skaldjur. Det friska havet är fyllt av stora exemplar av torsk, kolja, rödspätta, hälleflundra, makrill och sej. Norges kustlängd är hela 101.388 kilometer, vars sträcka skulle runda världen två och en halv gånger om den sträcktes ut, enligt National Geographic. Det är inte bara intressant fakta – det förklarar också varför havet har varit grunden för existensen för folket i Norge. Idag är fisket en stor och modernt utvecklad industri men det är trots allt fortfarande viktigt att fiska för norrmännen eftersom det ingår i den norska livsstilen och är en hobby för så många. Därför, om du vill ha en äkta utomhusupplevelse i Norge så bör du satsa på en fiskesemester. Om man väljer att åka dit sommartid så är det dessutom midnattssol och du kan prova fiskelyckan dygnet runt. Inte heller vinterkylan kan stoppa från en extraordinär fiskeupplevelse, kanske genom att fiska skrei (vandrande torsk) eller prova isfiske under norrskenet. Fisk växer sig ofta större i kallt vatten, därför kan ett vinterfiske äventyr bli en riktigt spännande upplevelse.

Fjord- och havsfiske

Fjord- och havsfiske

En kust som är längre än ekvatorn och ett hav fyllt med torsk, lax och hälleflundra av rekordstorlek, chansen är att du kommer att bli beroende av havsfiske i Norge efter att du provat. För många blir det en given resa årligen, en tradition.

Norrmän sägs ibland ha havsvatten i sina ådror. Hela kusten, från södra Norge genom Fjordlandskapen på västkusten och längs kusten upp till Kirkenes i norra Norge, är full av byar där fiske fortfarande är en viktig del av den lokala livsstilen. För den som vill uppleva det mest genuina semesterupplevelse så bör man satsa på att hyra någon av de mysiga, traditionella fiskestugor som finns längs kusten.

Fiska året runt

Under sommarmånaderna är högsäsong, då tar både lokalbefolkningen och besökarna tillvara på de varma temperaturerna och ljusa kvällarna. Åk ovanför polcirkeln för att få det ultimata utomhusäventyret under midnattssolen. Däremot har vinterfisket, samt fisket på vintern, våren och hösten fördelen av att det är färre människor i farten och det är bättre priser på boende och tjänster. Om man är ute efter att slå ett fiskerekord så kan vintermånaderna erbjuda de bästa möjligheterna. Mellan januari och mars kommer stora mängder skrei (vandrande torsk) upp längs kusten. Det kan vara din bästa chans att få en rekordfisk på kroken. Vintermånaderna erbjuder ett spännande fiske av olika slag. Det kalla, mörka klimatet kompenseras av det fantastiska norrskenet och dessutom utmärkta möjligheter för torskfiske. VM i torskfiske, som äger rum i Lofoten varje år i mars, lockar avancerade, ambitiösa fiskare men även amatörer som kommer för att njuta av den glada atmosfären. Fiske i Norge är något för alla, även om man inte ens gillar fiske. Hela atmosfären och upplevelsen kring fisket är unikt och något man verkligen bör uppleva någon gång i livet. På kvällarna är man så trött att man inte orkar speciellt mycket, själv brukar jag bara slappa i stugan och spela lite på min nya, stora Samsung. Med sin stora skärm är den verkligen perfekt när jag spelar något av mina actionspel eller spelmaskiner med mycket animationer, men även för något av de mer kluriga spelen jag gillar, som WordFeud eller schack.

Klemens